BU DA TUZU Bİ “BERRY”: GOJİ BERRY

Uzun sayılabilecek bir süre evden uzakta kaldığınızı farz edin. Bir gün aniden annenizi arıyorsunuz ve ertesi gün geleceğinizi söylüyorsunuz. Tabi bu anneniz için şok etkisi yaratıyor;  çünkü hazırlık yapmak için sadece 24 saati var ve akşam saati her yer kapalı. Size çaktırmıyor “Tamam yavrum, gel bekliyoruz.” diyor ama çok telaş yaptığı sesinden belli oluyor. Ertesi gün sabahtan hazırlıklar başlıyor. Sevdiğiniz yemeklerin ardı arkası kesilmiyor. Sonunda akşam oluyor ve siz eve geliyorsunuz. Selamlaşma faslından sonra anneniz “Yemekler hazır. Sadece salata yapıyorum. İki dakikaya gelin.” diyor mutfaktan. Neyse her şey hazır olunca sofraya oturuyorsunuz. Sofrada yok yok. En sevdikleriniz bir çatal mesafesinde. Yalnız bi terslik var anlayamadığınız. Annenizin yaptığı salatanın üstünde küçük küçük kırmızı toplar var. Domates deseniz değil, sanki üzüm. “Ama annem üzüm sevmez ki” diyosunuz içinizden. Dayanamayıp soruyosunuz “anne ne bu?” diye. “Aaaa goji berry oğlum ,bilmiyor musun? Çok sağlıklı.” cevabını alıyorsunuz. “Goji berry mi?  Ne ki o? Annem nerden biliyo?” gibi   sorular aklınızda dönüp duruyor ama uzatmıyorsunuz. Buyrun biz uzatalım. Goji berry nedir, nereden çıktı?

Goji berry her ne kadar üzüm olmasa da görünümünden ötürü kurt üzümü olarak Türkçeleştirilmiş. Çin’de doğal olarak yetişen ve uzun yıllardır Çin’de tüketilen bir meyvedir. ” Berry” kelimesinden anlayacağınız üzere çilekgillerden bir meyvedir. Özellikle güçlü bir antioksidan olduğu  için Asya’da uzun yaşam umuduyla kullanılmış. Şimdiden söyleyeyim: Hiçbir besinin yaşamı uzatan bir etkisi olamaz. Ancak antioksidan olduğundan başta kanser olmak üzere kan, böbrek ve karaciğer hastalıklarından korunmada olumlu bir etkisi vardır elbette. Kan basıncının düzenlenmesine, içerdiği A vitamininden dolayı yaşa bağlı göz rahatsızlıklarına, beta-karoten sayesinde kalp hastalıklarıyla savaşılmasına da etkileri vardır.  Popüler olmasının asıl nedeni ise düşük kalorili olup diyetlerde kullanılabilmesi. Bir örnek verecek olursam 100 g yaş goji berry yaklaşık 83 kaloridir.

 

Bir de goji berry rahatça tüketilebiliniyor soyulmadan. Çiğ olarak tüketilebildiği gibi kek, pasta,  kurabiye ve salatalarınızı da süslüyor. Zaten içerdiği düşük kaloriden ve pişirmeye uygun oluşundan,  her yerde ve mecrada reklamı yapılıyor.Tüketiminde sağlık açısından önemli bir de uyarı var. Goji berry bir çok ilaç ve suplement ile etkileşime girdiğinden tüketmeden önce bir beslenme uzmanına başvurmak gerekiyor. Bir de tabi Çin’den ithal olduğu için fiyatı yüksek. Bu uzun yaşama ve geç yaşlandırma gibi iddialara inanıp da maddi açıdan zorlanmanızı istemem ve önermem sayın okuyucular.