Hiç dikkat ettiniz mi bilmem ama büyük gıda şirketlerinin ürünleri ya da reklamları hep kırmızı temalıdır. Kanımız da kırmızı. Kanı mı temsil ediyor yani? Tabi ki hayır. Kırmızı renk insanoğlunu bir şekilde hep cezbetmiştir. Yasak arzuları, saldırganlığı… Bunun üzerine bir çok görüş var ama bir sonuç var ki kırmızı bizim dikkatimizi daha fazla cezbediyor diğer renklere göre. Büyük şirketler de bunu bildiği için kırmızı rengi hep ön planda tutuyorlar. Peki ben size bunları niye anlattım şimdi? Çünkü bir yerden giriş yapmam gerekiyordu ve kırmızı üzerinden bir giriş yapmanın mantıklı olacağını düşündüm. Şaka bir yana kırmızı besinler için de durumlar öyle midir? Galiba öyledir. Bugün bir kanalda denk geldim. Reklam olmasın şimdi isme gerek yok. Ünlü bir pastacı, pastası daha çok ilgi çeksin diye kırmızı bir krema yapıyordu. Pasta kırmızı olunca vitrinde insanlar daha fazla bakıyormuş. Kırmızı kremayı da pancardan yapıyordu. Pancar sadece renk vermesi için kullanılan bir sebze değil tabi. Besin değeri de oldukça yüksek. İnanmazsanız buyurun birlikte bakalım.
Kırmızı pancar dediğimiz sebze ıspanakgillerden, patates gibi yumru kökü yenen ve sağlığa çok faydası olan bir kök sebzedir. Bu sebze betalain denilen bir fitonutrient içerir. Fitonutrientler aslında bitkinin bağışıklık sistemini oluşturur. Betalain de kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları engeller. Pancarın içerdiği nitratın vücutta nitrik okside dönüşerek damarları genişlettiği, böylece tansiyonu da düşürdüğü bazı çalışmalarda gösterilmiş. Egzersizden önce içilen pancar suyunun dayanıklılığı ve dirayeti arttırdığı bilinmektedir. Özellikle sporcular için çok önemli bir özelliktir bu ve sıkça kullanılır. C vitamini de içerir pancar. Kendisi tüketildiğinde yoğun lif sağlar. Pancar tüketmenin çeşitli yolları var tabi. mesela şimdi çok popüler olan detoks, ya da pancar turşusu. Pancar detoksu kanı temizler ve karaciğerin toksiklerinden arınmasına yardımcı olur. Her detoks değil ama. Katkısız, doğal olanlar. Karışımlar değil yani. Bir de detoks bir günlük değildir. Yaşam tarzıdır. Neyse yeri gelmişken söyledim ama başka bir yazıda konuğum olacaktır kendileri.
Yalnız pancarın yüksek besin değeri yüzünden haftada en fazla 2 gün tüketilmesi önerilmektedir. Bazı insanlar pancar tükettikten 24 ile 48 saat sonra idrarlarında kırmızı renk görmektedir. Bu insanlar çok fazla pancar tüketmeden önce bir uzmana başvurmalıdır. Bir de yukarıda bahsettiğim betalain maddesi pişirme süresi uzadıkça etkinliğini kaybetmektedir.