ÖNCE YAP, SONRA ATIŞTIR

Biz toplum olarak “ne gerek var ya” diye baksak bile diyetisyenlik, özellikle beslenme ve hastalıklar arasında ciddi ilişkilerin bulunmasıyla dünya çapında değeri hızla artan bir meslek. Bizim toplumumuzda ise diyetisyenlerin yaptıkları işlere “lüks” olarak bakılmaktadır. Çünkü herkes iyi kötü besleniyor. Bunun için para verip birinin bize nasıl besleneceğimizi anlatmasına gerek yok diye düşünüyorlar. Ama herkes doğru beslenseydi Türkiye’de her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçirmezdi değil mi? Beslenme konusunda çok eksiğimiz olduğu aşikar. İnsanların belki de en büyük korkusu diyetisyenlerin onların beslenmelerini kısıtlanması, doğru bildiklerine yanlış demesi ve neticede günlük tükettiği besinden daha az bir diyet listesi ile göndermesi. O diyet listesini uygularsam aç kalırım düşüncesi de hemen arkasından geliyor. En çok t
da abur cuburu bırakmak zor geliyor herhalde. Öğün aralarında atıştırdığı cipsler, şekerler, çikolatalar ellerinden alınınca telaşlanıyorlar. Siz telaşlanmayın. Onları alıyorsak yerlerini dolduruyoruz. Nasıl mı? Sağlıklı atıştırmalıklarla. Diyetinizi kaybetmeden atıştırma keyfinizden geri kalmayın diye işte karşınızda evde yapabileceğiniz leziz ve hafif atıştırmalıklardan birkaçı.

ELMANIN CİPSİ Mİ OLUR DEMEYİN

Elma cipsi hakikaten yapımı kolay bir tarif. Kızartmanın sağlıksız bir pişirme yöntemi olduğunu söylemiştim sizlere. Bu tarifte de elmaları kızartmayacağız, fırınlayacağız. Öncelikle elmaları istediğimiz şekilde kesiyoruz. Elma dilimlerinin cips inceliğinde olmasına dikkat edin ama. Ve tabi ki elmanın kabuklarını soymuyoruz ki elmanın lifinden de faydalanalım. Daha sonra kestiğiniz elmaları limon suyuyla hafifçe ovalayın. Bu cipsimize hem aroma verecek hem de hemen oksitlenip kararmasını önleyecek. En son cipslerimizi birbirlerine değmeyecek şekilde fırın tepsisine dizin ve üzerlerine biraz tarçın serpin. 100 C’lik fırımızda geçen yaklaşık 1 saatlik bir pişirmeden sonra cipsiniz hazır.

KENDİ MEYVELİ YOĞURDUNUZU KENDİNİZ YAPIN

İlk önce yoğurdunuzu iyice çırpın. Süzme yoğurt kıvamına gelince içerine istediğiniz meyveleri dilimleyin ve lif ile birlikte doyuruculuk katsın diye de yulaf ekleyin. Yalnız dikkat. İçerisinde şeker bulunduran kahvaltılık gevrekler değil, sadece ezilmiş doğal yulaf ekleyin. Ve işte meyveli yulaflı yoğurdunuz atıştırılmak için sizi bekliyor.

PATATESİM OLMADAN ASLA DİYORSANIZ

İnce ince dilimlediğiniz patatesleri yarım saat kadar su içerisinde bekletin. Bu esnada az miktarda zeytinyağını pul biber, nane ve yine az miktarda tuz ile karıştırıp bir sos hazırlayın. Yarım saatin sonunda patateslerinizi iyice kurulayın ve bu sosla harmanlayın. Patatesleri fırın tepsisine yayın ve 200 C’lik fırında 45 dakika pişirin. İşte fırınlanmış patatesleriniz hazır.

AZICIK DA KURABİYEMİZ OLSUN DİYENLERE

Bir adet muzu çatal ya da benzeri bir cisimle güzelce ezin. Sonra içine daha önce kullandığımız doğal yulaftan ekliyoruz. Ölçü sizsiniz tabi, nasıl seviyorsanız. Karışımın içerisine istediğiniz kuru meyveyi veya damla çikolatayı ekleyebilirsiniz. Ne kadar çok eklerseniz diyetten o kadar uzaklaştığınızı unutmayın ama. Bu tarifi ister çiğ olarak, isterseniz fırında 10 dakika pişirerek kurabiye olarak tüketebilirsiniz.

KÜÇÜK KÜÇÜK KANEPELER

Tam tahıllı ekmeğinizi minik kareler şeklinde kesin. Üzerlerine istediğiniz peynir çeşidi ile birlikte domates, zeytin, salatalık ve biberden istediklerinizi koyarak atıştırmalık hazırlayabilirsiniz kendinize. Buradaki  önemli nokta ekmeğin tam tahıllı olması yani olabildiğince az kalori içermesi.