Takvimlerimiz 2018’e doğru koşusunda sona yaklaşmışken “yabancı tatlar” kategorisinde nitelendirebiliceğimiz bir başka besinle daha karşınızdayız.. Zaten başka nerde nitelendirebilirdik ki? Sonuçta Türkiye’de yetişmiyor, çok da sık tüketilmiyor. Benim kişisel merakımın bir sonucu olan araştırmamda karşıma çıktı ve “hadi bunu da yazayım” dedim. Türkiye’de bu meyveyi ilk keşfeden ben değilim. Türkiye’de ilk kim gördüyse tanımlaması kolay olsun diye isim koymuş bi de. Yıldız meyvesi diyorlar. Asıl adı carambola…
Yıldız meyvesi, oxalis familyasına ait bir türdür. Thayeard Newcombe, Wheeler, Kembangan, Maha, Kaiangh, Hoku, Golden Star, Fwang Tung gibi türleri bulunmaktadır..Altın sarısı renginde meyveleri olmasının yanı sıra, şekli yıldıza benzemektedir. Gevrek bir yapıya ve hafif tatlı, mayhoş bir lezzete sahiptir. Carambola olarak da bilinen yıldız meyvesi, kabuk ve çekirdekleri dahil tamamı yenilebilen, boylamasına beş dilimden oluşan sulu bir meyvedir. Doğu’nun egzotik tatlarından sadece bir tanesi carambola. Ana yurdu Moluccas, Hindistan ve Sri Lanka olarak bilinen yıldız meyvesi, farklı iklimlere uyum sağlayabildiği için tüm dünyaya yayılmıştır. İsrail, Brezilya, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’da üretilmektedir. Uzak Doğu’nun damaklarımıza kazandırdığı ekşi-tatlı bir aroma sahip. Türkiye’de yıldız meyvesi olarak adlandırılmasının üç sebebi var. Birincisi enlemesine kesildiğinde bir yıldız görünümünün oluşması. İkincisi düşük kalorisi ile toplum olarak bizim uygulamayı çok sevdiğimiz ve mucizeler yaratacağını düşündüğümüz düşük kalorili diyetlerin yıldızı olması. Öyle ki 100 gramında sadece 31 kalori bulunuyor. Üçüncüsü ise vücudun bağışıklığına destek olarak bulaşıcı hastalıklara karşı bir kalkan görevi görmesi. Bu özelliğinin altında tabi ki antioksidan olması ve bol miktarda C vitamini içermesi yatıyor. Lif açısından zengin ve LDL olarak kısaltılan kötü kolesterolün bağırsaklardan emilmesini azaltıyor olması bir yana yıldız meyvesi günlük C vitamini ihtiyacınızın %57’sini karşılıyor. Hem su içeriğinden hem düşük kalorili oluşundan hem de C vitamini bolluğu sayesinde özellikle Avrupa ülkelerinde popüler bir şekilde tüketiliyor yıldız meyvesi.
Çiğ olarak sadece salatalık gibi iki ucu çıkartılarak istenilen boyutlarda kesilerek tüketilebildiği gibi çeşitli soğuk içecek ve kokteyllerin yanında bardak süslemesi olarak, ayrıca reçel ve marmelat yapımında kullanılabilir. Hoş aromasıyla salatalarda garnitür olarak da tercih edilebilecek yıldız meyvesi, renkli görüntüsüyle pasta dekorasyonu için de iyi bir seçimdir. Hatta ben kurusunun çayı yapılabildiğini bile duydum.