DOĞADAN TATLI NİYETİNE: BAL

Şimdi biraz daha duruldu eskiye nazaran. Ama eskiden kaçmak imkansız oluyordu. Eskiden dediğim de  3-4 yıl öncesi. Bakanlık duruma el atana kadar. Bal reklamlarından bahsediyorum. Her kanalda reklamları vardı. Bitince de yeniden başlıyordu.  Yani durmak , bitmek bilmiyordu. Yok şu kadar kavanozu şu kadar lira diye diye zamanımızı çalıyorlardı. Bende 3-5’ten sonra kapatıyordum televizyonu. Bi de hepimizin merak etiği bir soru vardı. Kim alıyordu da bu kadar devam ediyordu? Kim alıyordu bilmem ama satılan ballar bal değildi. Kimyasal bir karışımdı. Sadece bal rengindeydi. Durum fark edilince bir çok firmaya ceza kesildi. Kimi daha fazla direnemeyip kapıya kilit vurdu. Bal diye satılan karışımlar insan beslenmesine ciddi zararlar veriyordu. İçerdiği mikroorganizmalar başta zehirlenme olmak üzere bir sürü enfeksiyona yol açıyordu. Merak etmeyin. Bugün size “gerçek bal nasıl anlaşılır?” konulu bir yazı hazırlamadım. O konuda zaten her kafadan bir ses çıktığı için yeterince görüş var ortada. Siz yine uzmanları dikkate alın ama. Neyse bugünkü konum balın beslenmedeki yeri ve önemi. Doğal balın tabii…

Zaten balın nereden ve kim tarafından üretildiğini biliyorsunuz. O yüzden oraya hiç girmeyecem. Balın %17,1’i su, %82,4’ü karbonhidrat ve %0,5’i de proteinden oluşmaktadır. Bulunan karbonhidratlar en çok glikoz ve fruktozdur. Ayrıca içerdiği B5, B3 ve B2 vitaminleri; kalsiyum, fosfor, demir, manganez, bakır, fosfor, ve potasyum mineralleri ile de şekerin bir üst alternatifidir. Üstüne bi de proteini var. Şeker kattığınız her besine şeker yerine bal katabilirsiniz. Pişirmeye uygundur aynı şeker gibi. Keklerde, kurabiyelerde  kullanabilirsiniz. Merak edilen bir diğer soru da ; “Bal sıcak içeceklere katılabilir mi?”. Tabi ki katılabilir. Ama balın besin değeri sıcağa maruz kalma süresi ile ters orantılıdır. Yani içeceği hızlı tüketmelisiniz. Balın sağlığa etkileri çoktur. Bağışıklığı güçlendirir,enfeksiyonlara karşı direnciniz artar. Mide-bağırsak florasını düzenler, gastrit ve ülser şikayetiniz azalır. Karbonhidrat kaynağıdır, enerjiniz artar. Karaciğer toksinlerinin uzaklaştırılmasın yardımcı olur. Çok tüketilmesi de diş çürüklerine neden olmaz şeker gibi. Ha bu arada sağlık üzerindeki etkileri görmek için yetişkinler günde 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gerekmektedir.

Bir de petek balı mı süzme bal mı tüketmeliyiz sorusu var. Her peteğin her gözünü tek tek analiz edilmesi mümkün olmadığından bu soruya süzme bal diyebiliriz. Zaten çok bi farkı yok. Petekten süzülen yani ayrışan bal süzme baldır. Kaynak farkı da var ballar arasında. Çiçek balı ve salgı balı. Salgı balı denilen Türkiye’de çam balı ile eş anlamlı kullanılsa da aslında meşe, ladin ve kayın ağaçlarından da üretilen ballar da salgı balıdır. E tabi kaynağa göre aroma, renk ve koku değişmektedir. Ama arı aynı arı.