Beslenmenin temel amacı kişisel ihtiyaçlarımızı karşılamak. Ama beslenmemizin sürdürülebilirliği için yediklerimize dikkat etmemiz gerekmez mi? Sonuçta çevremizi tüketiyoruz bir anlamda. Bu hafta BBC News’te bu durumla ilgili bir haber yapıldı ve bir liste yayınlandı. Biliyorsunuz, sağlığımıza çok yararlı olduğu iddia edilen besinlere “süper besin” deniliyor. Bakalım geleceğimizin “süper besinleri” nelermiş?
“Süper besin”lerin türediği şu günlerde, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve Knorr şirketinin işbirliği ile gezegen için sağlıklı gelecyeğin 50 besini adı altında bir rapor yayınlandı. Orijinal raporda besinler birçok kategoriye ayrılmış ve kendi kategorisinde “süper besin” olmayı hak edenler sıralanmış. BBC News muhabirleri de bu listenin çok uzun olacağını düşünmüş olmalı ki sadece 5 tanesine yer vermiş. Ben de BBC’den derlediğim için sadece 5 tane oldu. Ama tam listeye buradan ulaşabilirsiniz.
MORİNGA
Daha önce tanıttığımız besinlerden birisi moringa. Güney Asya kökenli bu bitki hızlı yetiştiğinden ve Ayurvedik tıbbın birçok yerinde kullanıldığı için, moringa ağacı “mucize ağaç” olarak da biliniyor. Yılda 7 kereden fazla hasadı yapılıyor. Yani çok verimli. Yaprakları içerdiği yüksek oranda A ve C vitaminleri ve kalsiyum gibi minerallerle dikkat çekiyor. Yaprakları toz haline getirilip meyve sularında, çorbalarda, soslarda ve çay yapımında kullanılıyor.
WAKAME
Wakame, Japonya’da insanların tüketimi için yıllardır toplanan bir deniz yosunu, Günümüzde Fransa’da, Yeni Zelanda’da ve Arjantin’de de yetiştiriliyor. Bu besin her zaman denizden toplanabiliyor ve güneşte kurutularak tüketime hazır hale geliyor. Wakame önemli miktarda omega-3 yağ asidi ve diyet lifi içeriyor.
NOPAL
Nopal, kaktüsün dikenli yüzeyinin temizlenmiş ve yenmeye hazır bölümlerine verilen addır. Türkiye’de “kaynanadili” olarak bilinen nopal, çiğ olarak da pişmiş olarak da tüketilebilir. Özellikle Meksika mutfağında sık kullanılan bu besin, her yerde kolayca yetiştirilebiliyor ama kökeni Orta ve Güney Amerika’ya dayanıyor. İçerdiği yüksek oranda diyet lifinin tip-2 diyabetlilerde kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğuna dair bazı klinik çalışmalar vardır.
FONİO
Fonio, Antik Afrika kökenli bir tahıldır. 5000 yıl önce bile Antik Mısır’da tüketildiğine dair kanıtlar bulunmuştur. Çok küçük olmasına karşı yenilemeyen bir dış kabuğu vardır. Glüten içermediğinden her insan tüketebilir. Kuskus ve pirinç yerine her yerde kullanılabilir. Hatta bira yapımında da kullanılabilir. Demir, çinko ve magnezyum açısından oldukça zengindir.
BAMBARA
Bambara, diğer baklagillere göre biraz daha az yağlı, tadı şekerli yer fıstığına benzetilebilen bir baklagildir. Sürdürülebilir gıda arayışındaki uzmanların gözlerini ayıramadığı bir baklagildir; çünkü verimsiz sayılabilecek topraklarda bile yetişebilir. Ayrıca tam bir protein kaynağıdır. Esansiyel amino asit metioninin de az olan kaynaklarında birisidir. Selenyumu da yüksek miktarda içerir. Haşlanarak, kızartılarak, kavrularak hatta un haline getirilerek istenildiği gibi tüketilebilir.
Haber kaynağı: