Mitler nedir bilir misiniz? Aslında bir nevi efsane. Yine dilden dile yayılıyor. Uğradığı her dilde de üzerine bir şeyler katılarak devam ediyor yoluna. Biraz da mitsel ögeler içeriyor. Ama bu yazıda bizim üstünde duracağımız mitsel kısmı değil, dilden dile yayılması. Ve her dilde değişmesi. Dilden dile aktarılan beslenme mitlerine(!) karşı buyurun size beslenme biliminden bir tutam cevap.
KARBONHİDRATLARDAN KORKMAYIN,YANİ BAZILARINDAN
Karbonhidratlar aslında beslenmemizin temeli olan yapı taşlarıdır. Onlar olmasa muhtemelen günlük işlerimizin hiç birini yapamayız. Öncelikle karbonhidratlar vücut denen makinemizin ilk tercih ettiği yakıt türüdür. Yani önemlidir. Peki karbonhidratlar size neyi çağrıştırıyor? Birbirinden şekerli tatlıları, beyaz pirinç pilavını mı yoksa beyaz unlu hamur işlerini mi? Tabi ki bunları sınırsızca tüketin demiyorum. Ama bunları tüketmemeniz karbonhidrat alamayacağınız anlamına gelmiyor. Sağlıklı karbonhidrat kaynakları da var. Ayrıca lif tüketiminizi de dengeleyebilirsiniz bu sayede. En basitinden sağlıklı diye tükettiğiniz çoğu sebzede karbonhidrat vardır. Belki de beyaz pirinç yerine esmer pirinç, tatlılar yerine sınırlı sayıda meyve ya da kendi beyaz ekmek yerine tam buğdaylı ekmek veya çavdar ekmeği tüketirseniz karbonhidratların o kadar da kötü olmadığını göreceksiniz. Çünkü günlük kalori ihtiyacınızın (bazı istisnalar dışında) %50-60’ı karbonhidratlardan gelmelidir. Yani siz diyetisyeninizin önerdiği ekmekleri yemeyerek veya kendi başınıza karbonhidratı sıfırlamaya çalıştığınızda sağlıklı bir şey yapmış olmuyorsunuz. Onun yerine sağlıklı karbonhidratlar hep hayatınızda olsun.
ATIŞTIRMA! ARA ÖĞÜN YAP
Öğün aralarında insanlar aç olmasa bile bir şeyler atıştırma isteği duyuyor. Genelde hazır olduğu için sağlıksız gıdalar tercih ediliyor. Şunu söylemek lazım, aynı vakitte bir şeyler yiyin ama adı atıştırmalık olmasın ara öğün olsun. İlla eski yediklerinize benzesin istiyorsanız “ÖNCE YAP, SONRA ATIŞTIR” yazımıza bakmanızı öneriyorum. Ara öğünlerinizi de mutlaka yapmaya çalışın. Aç olmasanız bile. Merak etmeyin doğru ara öğünler size kilo aldırmaz. Bu sizin kan şekerinizin birden düşüp birden yükselmesine engel olacaktır. Ki en tehlikelisi de birden olanlar.
EVET, SAĞLIKLI YAĞ DA OLUR
Ve tabi bir diğer mevzu da yağ. Onsuz olmuyor ama onunla da yürümüyor. Burada esas mesele hangi yağ? Çünkü yağlar öyle genel olarak yağlar kötüdür denilemeyecek kadar çeşitlidir. Kızartma yaptığınız yağlar artık aynı yağ olmuyor. Çünkü ısıyla çok şey değişiyor. Sağlıklı yağlardaki yağ asitleri vücudumuz için elzemdir. Omega-3’ler, omega-6’lar, omega-9’lar… Yağda eriyen vitaminler var biliyorsunuz. Eğer doğru tercihler yaparsanız bu vitaminleri de kaçırmazsınız. Mesela cevizin de çok yağlı olduğu söylenir ama cevizdeki yağ omega-3”tür. Yani kızarma yağlarınızla bir tutulamaz. Sonuç olarak şunu görüyoruz ki her şeyi kısıtlamak yerine sağlıklısını tercih etmeliyiz. Unutmayın, sağlık için besleniyoruz.