COĞRAFİ BİR HEDİYE: FINDIK

Besinlerin üretimi ve insanların tüketebilmesi yani ulaşılabilirlik bir anlamda ekonomik kavramlar. Çünkü maalesef üretiminden tüketimine kadar bütün aşamalarının Türkiye’de gerçekleştiği çok az ürün kaldı. Yani Türkiye birçok açıdan dışa bağımlı hale geldi. Bu ithalatlar döviz kuru başta olmak üzere pek çok parametreden etkileniyor. Durum böyle olunca elimizde kalan sayılı ürünlerin değerini iyi bilmek gerekiyor. Bugünkü konuğum da o ürünlerden. Tüketimi sıkıntılı olsa da coğrafi bir hediye olarak üretimi büyük ölçüde Türkiye’de. Onu daha yakından tanırsak belki gözümüzde değeri de artar. Kim bilir?

 

Elimizdeki ürünlerin kısıtlı olmasından da anlayabileceğiniz üzere bugünkü konuğum fındık.  Kabaca Dünya’daki her fındığın 4’te 3’ü Türkiye’de yetiştiriliyor. O Türkiye’de yetişen 3 fındığın da biri Ordu’dan. Yani aslında çok büyük bir gücün sahibi Türkiye. Çünkü Ferrero Rocher, Kraft Foods, Mondalez ve Mars gibi bildiğimiz çoğu hazır gıdanın üreticisi olan bu büyük firmalar ürünleri için bu fındığa mecbur durumdadırlar. Fındığa ürünlerinin lezzetli olması için olduğu kadar besleyici olması için de mecburdurlar; çünkü fındık 28 gramda 4.2 gram protein, 4.7 gram karbonhidrat, 2,7 gram lif ve 17 gram yağ içerir. Tüm bunlar 176 kaloridir. Ama yağdan dolayı kalorisinin yüksek olması fındığın “sağlıksız” olarak nitelendirilmesini gerektirmez. Çünkü o yağların hepsi sağlıklı yani doymamış yağlardır ve içeriisinde çözünmüş halde ciddi derecede E vitamini vardır. Onun haricinde fındık B1, B6, B9 ve K vitaminleri ile bakır, demir, fosfor, manganez, potasyum, magnezyum ve çinko minerallerini içerir. Fındık, antioksidan içeriği ile de tercih edilir. Fındıkta en çok rastlanan antioksidan fenoliktir. Bu antioksidan özellikle kan kolesterol seviyesini düşürmede ve inflamasyonu önlemede etkilidir. Bu özellik kalp rahatsızlıkları riskini de azaltmaktadır. Beraberindeki ve daha az rastlanan antioksidanlar erken yaşlanmayı ve tümör oluşumunu ya da kanseri engellemeye yardımcı olur. Üstelik 48 tip 2 diyabetli insan üzerinde yapılan ve 8 hafta süren bir çalışmaya göre fındık tüketimi kan şekeri seviyesini de düşürebilmektedir.

 

Bütün bu güzel etkilerinden faydalanabilmek için fındığı diyetinize eklemek çok kolay. Yalnız fındık tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Kavrulmamış bütün fındığın sert kabuğunun içinde fındığı çepeçevre saran yumuşak bir kabuk daha vardır. İşte antioksidanların en çok bulunduğu yer o kabuktur. Bu kabuk kavurma işlemi sırasında çoğunlukla kaybedilir. Aynı şekilde fındıklı hazır gıdalarda fındığın çoğu özelliği kaybedilir. Ayrıca fındığa çok fazla şeker eklenir.O yüzden kavrulmamış, tüm ve taze fındık tüketmeniz önerilir.

Kaynaklarım:

1)https://www.healthline.com/nutrition/hazelnut-benefits

2)https://draxe.com/hazelnuts/

3)https://qz.com/483551/this-small-turkish-town-grows-a-quarter-of-the-worlds-hazelnuts/