Bazı araştırmalar renklerin beslenmemiz üzerinde etkisinin büyük olduğunu söylüyor. Kimi renkler beynimizde başka başka çağrışımlar yaptığı için ayrı bir albenisi oluyor gözümüzde. Sosyal medyada, gazetelerde ve dergilerde gördüğünüz yemek tabağı fotoğraflarına bir kez daha bakın; farklı renk kombinasyonlarından oluştuğunu göreceksiniz. Renkler çoğu zaman beynimizi cezbetmek için kullanılır. Size önceki “DOĞANIN SAKLI KIRMIZISI: PANCAR” adlı yazımda kırmızı rengin reklamlarda ve logolarda ön planda tutulup dikkatimizin cezbedilmeye çalışıldığını anlatmıştım. Renkler bunun için kullanılsa da şu aralar dengeli beslenme konusunda insanlara yol gösterici konumundadır. Facebook sayfamızda da söylediğimiz gibi renkli beslenmeye çalışalım. Öğünümüzde olabildiğince renk olsun. Sağlığa olumsuz etkilerini bildiğiniz halde sırf renk olsun diye bir şeyler eklemeyin tabi. Burada amacımız sağlık. Her rengi besinlere kazandıran özel pigmentler vardır. Her pigmentin de farklı bir etkisi. Bir örnek isterseniz de örneğiniz gök kuşağı olsun. Sofranızda gök kuşağındaki her renk olsun mesela. Çocukken çeşitli tekerlemelerle ezberletildiği gibi gök kuşağı renkleri kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mordur. Şimdi renkleri okurken o renge sahip bir besin aklınıza gelmiştir. Peki ya mavi? Mavili bir besin buldunuz mu? Aklınıza gelmemiş olsa da mavili bir besin var. Hem de çok faydalı. Yaban mersini. İngilizcede de ” blue berry”. Daha önceden tanışmamış insanlara tanıtmak, aşina olanlara da faydalarını bir kez daha anlatmak isterim bu mavi yemişin.
Yaban mersini, fundagiller familyasının minik bir üyesi.İlk defa 1900’lü yıllarda Amerika’da yetiştirilmiş ve Dünya’da en çok Kuzey Avrupa ve Amerika’da yetişiyor. Türkiye’de en çok ise Karadeniz Bölgesi’nde. Yaban mersini A, E, C ve K vitaminleriyle kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir ve çinko mineralleri bulunur. İçeriğinde bulunan “antosiyanin” adlı bileşiğin kalp sağlığını koruduğu ve kalp hastalıklarının görülme riskinde önemli oranda azalttığı belirlenmiş araştırmalarla. 14 yıl süren bir araştırmada günde 1 çay bardağından fazla yaban mersini tüketenler hiç tüketmeyenlerle kıyaslandığında hipertansiyon oluşma riskinin %10 azaldığı görülmüş. Bir diğer çalışmada ise yaban mersinindeki “pterostilben” adlı bileşenin kolon kanserine karşı koruma sağladığı saptanmıştır. İnflamatuvar özelliğinden ötürü kolondaki tümörleri baskılayabilmektedir. İçeriğinde bulunan A ve C vitamini ile çinko minerali sayesinde göz rahatsızlıklarının önlenmesine destek olur. Yaban mersini kurt üzümü (goji berry) ve nardan sonra en yüksek antioksidan seviyesine sahiptir. Bu sayede kandaki LDL seviyesinin dengelenmesine yardımcı oluyor. C vitamini ile de idrar yolları enfeksiyonunu engeller. Burada söylemek gerekir. 100 g yaban mersini 57 kalori bulunur. Beyine de faydaları vardır. Sinir ve stresle baş etmenizi kolaylaştırıp bunlara bağlı uykusuzluğa da çözüm getirir. Cincinati Üniversitesi’nde yaban mersini suyu ile ilgili yapılan bir çalışmada öğrenme kapasitesinde ve sözel hafızada ciddi gelişmeler sağlanmıştır.
Yaban mersini doğal kan inceltici olduğundan ameliyat öncesinde tüketmeniz tavsiye edilmez. Lif oranı da yüksek olduğundan aşırı tüketimi gaz, şişkinlik ve ishal gibi gastrointestinal sorunlara yol açabilir. Eğer herhangi bir ilaç kullanmayan ve sağlıklı bir bireyseniz aşırıya kaçmadığınız sürece bu küçük, tatlı meyvenin size bir zarar verme ihtimali çok düşüktür.