Şekerin aşırı ve sürekli tüketiminin diyabete ve obeziteye yol açtığı anlaşıldıktan sonra insanlarda bir alternatif arayışı başladı. Çünkü şeker bazı insanların vazgeçilmezi haline gelmişti. Konulduğu her şeyi tatlı yapan bir mucize gibiydi adeta. Sonra hastalıklara yol açtığı fark edilince alternatif gösterilenler havada uçuşmaya başladı. Stevialar, mısır şurupları, ballar, tatlandırıcılar ve ageve şurupları… E bir de kilo faktörü de olunca alternatiflerin önü alınamadı. Bugünkü konuğumun asıl kullanım amacı bu değil. Ama bir-iki küçük işlemden geçince şekerin alternatifi olabiliyor. Ayrıca ismi ile anılan bir diyete de sahip. Onu da açıklayacağız. Ekranların karşısında yerini aldıysanız hurma yolculuğumuz başlıyor.
Hurma, Palmiyegiller’den bir tür ağacın meyvesidir. Kendisi glikoz, sükroz ve fruktoz içerdiği için bir enerji kaynağıdır. Lif miktarı yüksek olmakla birlikte kalsiyum, demir, çinko, fosfor, sodyum, magnezyum ve potasyum gibi esansiyel mineralleri de içerir. Vitamin tarafı da hiç boş değildir hurmanın. B1, B2, B3, folat, A vitamini ve K vitamini kaynağıdır. Bu kadar vitamin, mineral ve lifin getirdiği bir çok özellik var tabi. Hurma laksatif yani idrar söktürücü bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda hazımsızlık şikayetleriniz için iyi bir çözümdür. Bağırsağınızdaki dost bakterileri uyandırarak bir çok bağırsak rahatsızlığını çözer. İçeriğindeki demir sayesinde anemi oluşumunu önler, varsa da semptomların görülmesini önler. Hurmanın belki de en ilginç özelliği organik sülfür bileşimi içermesidir. Bu bileşim besinlerde genellikle bulunmaz. Ama çok önemli bir etkisi vardır. Dönemsel yani geçici alerjilere olumlu etkisi gösterilmiş. Sizin de böyle bir probleminiz varsa diyetinize sülfür eklemek için hurma iyi bir yoldur. Ayrıca potasyum sayesinde merkezi sinir sistemi sağlığına, kalsiyum sayesinde de iskelet sağlığınıza fayda sağlar. Hurma ile ilgili anlatacaklarım bu kadar değil. Şimdi sırasıyla hurma diyetine ve hurmanın şeker alternatifi olarak kullanılmasına bakalım.
HURMA DİYETİ
Hurmanın lif oranının yüksek ve glisemik indeksinin düşük olması nedeniyle bu diyet ortaya çıkmıştır. Diyet sadece hurmadan ve yağsız yoğurttan oluşmuştur. Diyette her öğün eş ve eşittir. Günde yalnızca 3 öğün beslenmeniz ve toplam 21 adet hurma ile 3 kase yağsız yoğurt öngörülmüştür. Yani sabah, öğle ve akşam öğünlerinizde 7’şer hurma ve 1 kase yağsız yoğurt tüketmelisiniz. Ertesi gün tüketeceğiniz 21 hurmayı bıçakla ikiye kesip suda bekletmeniz hurmanın laksatif etkisini artacaktır.
Bu diyet besin ögeleri açısından oldukça kısıtlı olduğu için en fazla 7 gün uygulanmalıdır. Yoksa çok ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Diyette şekersiz olması koşuluyla çeşitli bitki ve meyve çaylarına izin veriliyor ama bu, diyetin uzun soluklu olmasına yetmiyor.
HURMADAN ŞEKER OLUR MU?
Demin söylediğim gibi. Hurma doğal şeker bakımından çok zengindir. Ama bildiğimiz şeker gibi glisemik indeksi yüksek değildir. Yani birden kan şekerimizi yükseltmez. Bu yüzden hem tatlıdan vazgeçmemek hem de şeker kullanmak istemeyenler için hurma şekeri iyi bir alternatiftir. Peki nasıl yapacağız? Öncelikle hurmanın suyundan iyice kurtulmalıyız. Bunun için yıkayıp kuruttuğumuz hurmaları ortadan ikiye keserek çekirdeklerini çıkartıyoruz ve yağlı kağıt ile kaplı fırın tepsimize diziyoruz. 170-180 C’lik fırında 15-20 dakika pişiriyoruz. Burada dikkat edeceğimiz husus hurmaların yanmaması. Yoksa şekerimiz acı olur. Fırından çıkan hurmaları tamamen soğuması ve sertleşmesi için 1 saat kadar bekletiyoruz. İyice sertleşen hurmaları bir mutfak robotu yardımı ile güzelce çektikten ve toz gibi bir hale getirdikten sonra hurma şekerimiz hazır. Dilediğiniz tatlıda kullanabilirsiniz.