TURUNCU HUYDUR BİZDE: HAVUÇ

Besinlerle gerçek anlamda tanışmamız televizyonlar sayesinde olmuştur, en azından televizyonlar her salonun baş köşesinde yerini aldığında çocuk olanlar için. Televizyonda gösterilen çizgi filmlerle ve ilgi çekici reklamlarla besin külliyatımızın temelleri atılmış olur. Mesela ıspanağı Temel Reis’ten görüp ıspanakla samimi bir ilişki kuran çok dostumuz vardır. Sonra ıspanaktaki demirin “+3” değerlikli bir iyon olduğu ve aslında vücut tarafından az bir miktarda kullanılabildiği ortaya çıksa da ıspanakta çok fazla demir olduğu daha küçük yaşlarda beynimizde yer işgal etmeye başladı. Bugünkü konuğumuz da küçük yaşlarda beynimize kazınmış. Beslendik üzerinde adını geçirmiş olsak da henüz tanışamadık kendisiyle. Ne diyelim,geç olsun güç olmasın.

Looney Tunes ailesinin bize kazandırdığı karakterlerden birisi Bugs Bunny. Ve tabi ki havucu. Bugs Bunny’nin elinden düşürmediği havuç bugünkü konuğumuz. Daucus carota türüne ait havuç, ilk olarak Asya’da yetiştirilmiştir. O zamanlar turuncu olmayan havuç 16. ve 17. yüzyıllarda Hollandalı çiftçiler tarafından bildiğimiz turuncu hale getirilmiştir. Ancak turuncunun dışında sarı, beyaz (karakavza), kırmızı ve mor renklerde havuçlar bulabilirsiniz. Yaygın olarak bilinen turuncu havuç beta-karoten içeriği ile ön plana çıkar. Beta-karoten, A vitamininin öncüsü bir antioksidandır ve vücudumuz beta-karoteni A vitaminine çevirir. Bunun dışında B7 vitamini olarak da bilinen biyotin, K1 vitamini ve B6 vitamini içerir. Mineral olarak ise potasyum bulunur turuncu havuçta. Bütün havuçlarda çok az protein ve yağ bulunur Bu yüzden iki orta boy turuncu havucun (100 gram) içerdiği 41 kalorinin büyük çoğunluğu karbonhidratlardan gelir. Bu karbonhidratların bir kısmı şekerdir, bir kısmı da liftir. Şeker olarak havuçta sükroz ve glikoz yer alır. Lif olarak da çözünebilir bir lif olan pektin bizleri karşılar. Aynı zamanda havuçta türe göre alfa-karoten, lutein, likopen, poliasetilen ve antosiyanin gibi antioksidanlar bulunabilir.

Tüm içerdikleri ile havuç, oldukça sağlıklı bir besindir ve genelde insanlar tarafından tüketilmesi güvenlidir. Ancak dikkat edilmesi gereken iki husus vardır. Bir araştırmaya göre havuç, alerjen bir bünyeye sahip olan insanların %25’inden fazlasında alerjik reaksiyonlara neden olabileceği gösterilmiştir. Bunun sebebi havucun içindeki az miktarda proteinin polen proteinleri ile benzerlik göstermesidir. Dikkat edilmesi gereken ikinci husus ise kontaminasyon riskidir. Havuçlar ağır metal içeren topraklarda ve sularda yetişebilirler. Bunun sonucunda ağır metal zehirlenmelerine yol açabilirler.

Kaynaklarım:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/foods/carrots
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/270191.php