BIRAK O KÖFTEYİ: ORNİSH DİYETİ

Fark ettiğiniz üzere artık Beslendik!! üzerinden daha seyrek buluşabiliyoruz. O yüzden de bu seyrek zamanları iyi bir şekilde değerlendirip güzel konularda güzel yazılar hazırlamamız gerekiyor. Bu konuları seçerken konunun güncelliğinin yanı sıra konuyu hangi kategoriye dahil edeceğimiz de önemli. Çünkü sadece beslenme dünyasından önemli gelişmeleri size aktardığımız “Şimdi Haberler…” kategorisinden yazılar hazırlarsak, “Beslendik” bir beslenme sitesinden ziyade bir haber sitesine dönüşür ki bu da istediğimiz bir şey değil. Bugünkü yazımızın kategorisine pek uğramıyorduk uzun zamandır. Çünkü genel olarak yeni geliştirilen diyetler birbirinine benzer oluyordu ve benzer içerikleri sunmanın bir faydası olmuyordu. Bu gereksiz uzun girişten de anlayacağınız üzere bugünkü konumuz bir diyet. Ama ne diyet…

 

Daha önce Ornish Diyeti’ni duymuş muydunuz bilmiyorum. Ama duymuşsanız da duymamışsanız da yazıyorum ben. Ornish Diyeti, araştırmacı-doktor ve aynı zamanda Kaliforniya’daki “Koruyucu Sağlık Araştırmaları Enstitüsü’nün de kurucusu olan Dean Ornish tarafından 1977’de geliştirildi. Ancak ses getirmeye başlaması 1990 yıllarının başlarında Dr. Ornish’in, “vejetaryen beslenme ile kalp hastalığı semptomlarını geri çevirebilirsiniz.” şeklindeki açıklaması ile olmuştur. Bu diyet planı aslında lakto-ovo vejetaryen beslenmenin tercih edildiği düşük yağ içeren bir diyet. Diyette kalorileri saymanıza ya da aldığınız besin ögelerini ölçmenize gerek olmuyor. Sadece dikkat etmeniz gereken çoğu hayvansal gıdadan uzak durmak ve yağ ihtiyacınızı yediğiniz sağlıklı gıdalardan karşılamak. Uzak durmanız gereken hayvansal gıdaların başında etler geliyor. Kırmızı ya da beyaz. Etleri yumurta sarısı ve yağlı süt ürünleri takip ediyor. Peki diyette bunlar yoksa neler mi var? Meyveler, sebzeler, tam tahıllar, baklagiller ve soya ürünleri bu diyetin ana bileşenleri. Diyette yağlı tohumlar, kuruyemişler, çekirdekler ve bitkisel yağlar gibi yağ içeriği yüksek besinler ise sınırlı olmak koşulu ile serbest. Günlük toplam aldığınız kalorinin sadece %10’u yağlardan gelmeli. O yüzden sınırlı gıdaların porsiyonları çok küçük olmalı. Ayrıca kafeinli içecekler, rafine karbonhidratlı besinler, alkol ve düşük yağlı da olsa paketlenmiş gıdalar da sınırlı tüketilmeli.

 

Bu diyetin olumlu yönleri arasında ilk sırada kilo vermeye yardımcı olması geliyor. 1 yıl boyunca Ornish Diyeti’ni uygulayan 20 insan üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, bu diyette insanlar ortalama 3.3 kilogram zayıflıyor. Ki bu rakam Atkins, Weight Watchers ve Zone gibi popüler diyetlerden daha yüksek. Diyetin olumsuz yönleri arasında ise %10 gibi çok düşük bir yağ oranı ve kalsiyum, B12 vitamini ve çinko mineralinde oluşabilecek yetersizlikler sayılabilir.

 

Kaynaklarım:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/ornish-diet-review
  2. https://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition/the-ornish-diet.aspx