ŞEKERİ ALT ET! SUGAR BUSTERS DİYETİ

Niteliği ne olursa olsun “diyete girmek” deyiminin bazı kuralları varmış gibi değil mi sizce de? Mesela ilk kural; eğer diyetteyseniz mutlaka tatlılardan uzak durmalısınız. Sonra ekmek ve türevi her türlü karbonhidrattan uzak durmalısınız. Bir de protein kaynaklarını fazlaca azaltıp sebzelere ağırlık verdiniz mi artık “ben diyetteyim canım ya” demeye hak kazanıyorsunuz?. Tabi toplumun gözünde. Yoksa bilimsel olarak bu kurallar geçerli değildir ve karbonhidratlardan uzak durmak yerine sağlıklı karbonhidratlar tüketmeniz önerilir. Ayrıca olay sadece protein kaynaklarından ve şekerli gıdalardan uzak durarak alınan kaloriyi azaltmak değil. Burada, önemli sporcuların günlük 12.500-13.000 kalori alabildiğini ve sadece sebze türevleri tüketerek bu kalori düzeylerine ulaşmamalarına rağmen hala bilimsel olarak “fit” diye tanımlandıklarını hatırlatmak isterim. Yani söz konusu diyet olunca birçok etmen devreye giriyor. Ancak yine de şeker karşıtı diyetler popülerlik kazanmaya devam ediyor. Onlardan birisi bugün konuğum. Siz de bize katılmaz mıydınız?

 

Diyetimiz, bir grup doktorun 1995’te  yayınlanan kitabına dayanıyor ve genel olarak rafine karbonhidratlarla ilave şekeri sınırlamaya odaklanıyor. Diyetimizin adı da şeker avcılar, ya da orijinal adıyla Sugar Busters. Bu diyet bize 40-30-30 modelini öneriyor. Yani %40 karbonhidrat, %30 protein ve %30 yağ. Alacağınız yağların doymuş yağ açısından kısıtlanmış olması öneriliyor. Diyette ilave şekere alternatif olarak aspartam, sakkarin ve sükraloz gibi yapay tatlandırıcıları sunuyor. Her ne kadar bu diyet özelinde yapılan çalışmalar kısıtlı olsa da kanıtlar bu diyetin kilo vermede etkili olabileceğini söylüyor. 2834 yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, yüksek miktarda rafine karbonhidrat tüketmenin bel bölgesindeki artan yağlanma ile bağlantılı olduğu ve daha fazla tam tahıl tüketmenin  bel bölgesinde daha az yağlanmayla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ayrıca ilave şekeri kesmek, vücudunuzda inflamasyonu da azaltabilir. Kronik inflamasyon, kalp hastalıklarının, birçok kanser türünün ve obezitenin ilerlemesine yol açtığı gösterilmiştir.

 

Bu diyet her ne kadar kilo vermede etkili olabilse de bazı yan etkileri vardır. FDA (Food and Drug Administration) onaylasa da araştırmalar yapay tatlandırıcıların sağlığı olumsuz etkilediğini göstermektedir. Ayrıca diyetin sunduğu makro besin ögelerinin oranları ancak çok yüksek fiziksel aktivite düzeylerinde geçerli olabilir. Sonuç olarak bu diyet kısa dönemde kilo kaybını sağlayabilse de, uzun dönemde çok ciddi davranış değişikliklerine ihtiyaç duyuyor.

 

Kaynaklarım:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/sugar-busters-diet
  2. https://www.verywellfit.com/sugar-busters-diet-food-lists-2242460