SADECE KAHVE DEĞİL: KAKULE

Genel olarak Asya mutfağını, özel olarak da Hint mutfağını baharatlarla anımsarız. Sanki o mutfaklarda baharat dışında bir şey yokmuş gibi. Tabi ki çok değişik besinler var. Ama baharatlarla anımsama konusunda çok da haksız değiliz. Çünkü oraların coğrafi özelliklerine uygun olarak yetişen bir sürü baharat var. Bu baharatların lezzetten ziyade kültürel kullanım alanları da var. Durum böyle olunca baharatsız yemek, “yemek” olmuyor onlar için. Peki biz bu baharatların ne kadarını biliyoruz? Muhtemelen çok azını. O yüzden bugünkü konuğumuz pek bilinmeyenlerden. Bakalım bizi de lezzetlendirebilecek mi?

 

Konuğumuza pek bilinmeyen dedim ama en azından ismi biliniyor, içeriği muamma. İsmini yeni nesil kahvecilerle duyurmuş bir baharat kendisi; kakule. Kakule Hindistan, Nepal ve Butan kökenli bir baharat ve buna uygun olarak o mutfaklarda sıkça kullanılır. Zencefilgiller ailesinin bir üyesidir.Şu anda Türkiye ve birçok Asya ülkesinde rahatlıkla bulunabilir. Safran ve vanilyadan sonra 3. en pahalı baharattır ve talep olduğu için çok büyük bir ithalat kalemidir. Genel olarak iki türü bilinse de bir sürü farklı türü vardır kakulenin. O yüzden varyasyonlar arasında kaybolmayıp besinsel özelliklerine geçelim. USDA ve NND (National Nutrient Database)’ye göre 100 gram kakule 311 kkal enerji ile 68 gram karbonhidrat, 11 gram protein ve 28 gram lif içermektedir. Vitamin olarak B1, B2, B3, B6, A ve C vitaminlerini, mineral olarak da sodyum, potasyum, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko minerallerini içerir. Bir çalışmada yeni yüksek tansiyon teşhisi konulmuş 20 yetişkine günde 3 gram kakule tozu verilmiş ve 12 haftanın sonunda tansiyonların normal değerlere geldiği görülmüş. Yani kakulenin yüksek kan basıncına olumlu etkileri vardır. Kakule içerdiği enzimler ve içerdiği enzimin etkisini arttıracak maddelerle inflamasyona karşı, kronik hastalıklara karşı ve tabi ki kanser oluşumuna karşı olumlu etkileri vardır. Ve tabi ki lif içeriğinden dolayı sindirim problemlerine karşı kullanılabilir.

 

Kakule, genelde kurabiyelerde ve baharatlı ekmeklerde kullanılıyor.  Fırının dışında tencere yemeklerine ve pilavlara katılıyor. Türkiye’de ise en çok kahvelerde tüketiliyor. Kakule kullanımı çoğu insan için güvenlidir, tabi bazılarında alerjik reaksiyonlar görülebilir. Yurt dışında kakule yağından veya tozundan üretilen besin takviyeleri de mevcuttur. O takviyelerin kullanılmasında da bir sakınca yoktur.

 

Kaynaklarım:

1)https://www.healthline.com/nutrition/cardamom-benefits

2)https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-cardamom.html

3)https://www.nutrition-and-you.com/cardamom.html