Özellikle sıcaklığın arttığı şu günlerde vücudumuzun da su ihtiyacı artar.Bu su ihtiyacını karşılamak için yediklerimize de özen göstermeliyiz.Şunu da belirtmek isterim ki meyveyi olduğu gibi tüketin, sadece suyunu değil.Tabii bu cümle bazı hastalıkları olan bireyler için geçerli değil.
Su içeriği açısından uygun olup bu mevsimde sık tüketilmesi gereken meyveler; karpuz,çilek,kavun,vişne ve üzüm olarak sıralanabilir.Bu meyvelerin yanında su ihtiyacımızı karşılamak için her saat başı bir bardak su içme kuralını da koyabiliriz kendimize.
Bildiğiniz üzere meyveler fruktoz denilen bir monosakaritten oluşmaktadır.Bu da bir karbonhidrattır.Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi meyvenin de fazlası zarardır.Fazla miktarda vücudumuzda biriken fruktoz, özellikle bel çevresinde yağlanmaya neden olabilir.İşte size tüketebileceğiniz meyvelerin 1 porsiyon miktarları:
1 orta boy dilim karpuz
12 orta boy çilek
15 adet üzüm
1 dilim kavun
Günlük normal diyette meyve porsiyonları 4-5’e kadar çıkabilmektedir.
Ayrıca sıcaklarda severek tükettiğimiz limonata su kaybını önlemek için idealdir. Limonatanızı fazla yoğun ve şeker içeriği yüksek bir şekilde hazırlamamaya özen gösterin.Limonata ile hem de limonun içerdiği C vitaminini alabilirsiniz. Mineral yoğunluğu yüksek olması bakımından soda da bu günlerde sık tercih edilmesi gereken bir içecektir.Sodanın içeriğindeki magnezyum kaslardaki krampları önlemede faydalı bir mineraldir.
Sıvı ihtiyacının karşılanmaması durumunda vücudun metabolizması ciddi bir biçimde aksar ve ciddi sorunlara yol açar.Sıvı eksikliği (dehidratasyon) durumunda enzimler çalışamaz ve metabolik aktiviteler gerçekleşmez.Dehidratasyonun belirtileri ise ;
–Ağzın ve dudakların kuruması, tükürüğün azalması ve daha yapışkan olmaya başlaması
-Bebeklerde bıngıldakların içeriye doğru çökmesi.
-İdrar miktarının azalmaya ve idrar renginin koyulaşmaya başlaması
-Derinin kuruması ve terlemenin ortadan kalkması
-Susama hissi
-Halsizlik, bitkinlik, iştahsızlık, uyku hali
-Baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, karın ağrısı
-Dehidratasyonun dercesine göre uyku halinden komaya kadar giden bilinç değişiklikleri şeklinde sıralanabilir.