SON DÖNEMLERİN GÖZDESİ: BARİATRİK CERRAHİ

Bariatrik cerrahi (obezite cerrahisi) günümüzde çok popüler olmuş bir obezite tedavi(!) yöntemidir.Bu cerrahide temel amaç midenin herhangi bir yolla küçültülerek eskisi kadar besin alınmaması ve erken doygunluğa ulaşılmasıdır.
Bariatrik cerrahi, vücut-kütle indeksi 40’ın üzerinde  olan,başka yollar denese de kilo veremeyen aşırı kilolu bireylerde alternatif bir cerrahi müdahale olarak düşünülebilir.Ancak şunu belirtmekte de yarar var; bariatrik cerrahi geçiren  bireylerin uzun vadede başarılı olma şansları düşüktür.Ve bariatrik cerrahi gerek öncesi gerek sonrası için zahmetli ve zor bir süreçtir.Aynı zamanda maliyetli de…
Şimdi bariatrik cerrahinin abartıldığı kadar mucizevi ve mükemmel bir yol olmadığı konusunda anlaştığımıza göre gelelim cerrahi yöntemlere.

 

a)Gastrik bypass

Gastrik bypass,eğer  başka bir prosedürü gerektirecek nedenler yoksa ilk seçenektir.Neredeyse bütün mide,duedonum ve proksimal ince bağırsağın 1 metresi bypass edilir (yani devre dışı kalır).Bu sayede mide hacmi küçültülmüş olur.Gastrik bypass geri döndürülemez ve sindirim  sisteminin üst anatomisi tekrar düzeltilemez.Ameliyat sırasında robotik cerrahi de uygulanır.Ameliyat sonrası vitamin ve mineral kaybı yaşamadan kilo kaybetmek için bir diyetisyene ihtiyaç vardır.Çünkü azalan mide hacmiyle birlikte emilim de azalır.

 


b)Gastrik bantlama

Midenin üst kısmına içi şişirilebilir özellikte sıvı ile dolu olan bir bant yerleştirilir.Bu bant midenizin üst kısmında küçük bir kese oluşturur.Yemek esnasında bu kese hızla dolduğundan doygunluğa erken ulaşılır.Sindirim hızını kontrol etmek için ayarlanabilir.

c)Tüp mide

Midenin geniş bölümü alınarak hacim küçültülür.Kalan açık parçalar bir tüp yardımı ile birleştirilerek kapatılır.Böylece yemek alımı da azaltılır.Günümüzde bu cerrahi laparoskopik denilen kapalı yöntemle yapılır.Sadece karında 1’er cm’lik 5 adet delik açılır.Bu yöntemle ameliyat sonrası iyileşme daha kısa sürede gerçekleşir.

 

Ameliyatın ölüm oranı %0,5’in altındadır ama oran şiddetli obezlerde ve yaşlılarda daha yüksektir.Cerrahinin komplikasyonlarını azaltmak içinse diyet ve egzersiz çok önemlidir. Sonuç olarak her ne kadar karşı çıksak da görünümün ön planda olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu cerrahi işlem başlı başına bir çözüm olarak düşünülmemelidir. Bu sadece çözümün bir başlangıcıdır. Eğer siz beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmezseniz eski kilonuza dönmeniz hiç uzak bir ihtimal değildir. Ve unutulmamalıdır ki her cerrahi müdahale gibi bunun da bazı komplikasyonları olacaktır. Mesela deriniz hızla büyüyerek vücudunuzu sarabilir ama siz vücudunuzu bir anda küçültürseniz deriniz küçülmeye fırsat bulamayacaktır ve sarkacaktır. Bunun da tek yolu yine cerrahi. Bunu istemezsiniz herhalde.