Beslendik’in yeni kategorisi olan “şimdi haberler…”e hoş geldiniz. Bu kategoride öne çıkan beslenme ile ilgili haberleri güvenilir kaynaklardan derleyerek sizlere sunma niyetindeyiz, bakalım ne olacak.
Modern dünyada gelişen, gelişmeye devam eden ve muhtemelen gelişmeye devam edecek en büyük sektörlerden birisi fast food sektörü. Bu sektörün 30 yıl içindeki evrimini gözler önüne sermek için, Boston Üniversitesi Sağlık Bilimleri Departmanı’ndan Dr. Megan A. McCrory önderliğinde bir ekip kurulmuş ve yapılan araştırma Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dergisinde yayınlanmış. Araştırma 1986, 1991 ve 2016 yıllarını ve o yıllarda Amerika’da en popüler olmuş 10 fast food restoranını kapsıyor. Araştırmanın başındaki isim McCrory, bu araşırmayı yapma amaçlarının Amerika’da obezite ve buna bağlı kronik hastalıkların devam etmesinde fast food’un etkisinin ne olduğunu bulmak olduğunu söylüyor. Araştıırmaya göre Amerika’da 20 yaş ve üzeri yetişkinlerin yaklaşık %37’si her gün fast food tüketiyor. Yaş sınırlaması 20-39 arasına çekilince oran %45’e yükseliyor. McCrory ve ekibi, fast food’un 1986 ve 2016 yılları arasındaki değişimini saptamaya çalışırken, menülerdeki ana yemeklerin, yan ürünlerin ve tatlıların enerjisini, porsiyon ölçülerini, enerji yoğunluklarını, sodyumunu, demirini ve kalsiyumunu kendilerine kriter olarak belirlemiş. Sonuçta ise;
- Menüdeki toplam ürünlerin her yıl %226 arttığını,
- Tüm kategorilerdeki ürünlerin porsiyon ölçülerinin büyümesine bağlı olarak kalori değerlerinin arttığını,
- Bütün kategorilerdeki ürünlerin sodyum değerinin arttığını,
- 10 restoranın sadece 4’ündeki ürünlerde kalsiyum ve demir mineralleri kullanılabilmiş olsa da ana yemek ve tatlılarda kalsiyumun arttığını, demir oranının ise sadece tatlılarda arttığını, yan ürünlerin ise sadece kalorilerinin arttığını bulmuşlar.
Sonuç olarak fast food menülerine birkaç tane “daha” sağlıklı ürün eklense de, bugün yiyeceğiniz fast food menüsü, 30 yıl önceki menüden daha sağlıksız.
Kaynak: