Sağlık problemlerimize her geçen gün bir yenisi daha eklenirken beslenme bilimi de boş durmuyor tabi. Her yeni araştırma bize yeni bir besin kazandırıyor mesela. Örneğin goji berry hakkında bir araştırma yapılmasaydı ve güçlü bir antioksidan olduğu ortaya çıkmasaydı, kim goji berry’nin ne olduğunu bilecekti de tüketecekti. Beslendik’in “yabancı tatlar” kategorisi böyle keşif hikayeleri ile dolu. Keşif demişken rotamızı yurt dışına çevirmemeliyiz hemen. Çünkü aslında Türkiye’de yetişen bir çok besine de yabancıyız aslında. Bugün de onlardan biri konuğum. Sevgili kudret narı. Çoğumuzun yabancı olduğu bu tada biraz yakından bakalım. Biraz daha yakından… Azcık aşağı kaydır şimdi sayfayı… Hah tamam ordan başla okumaya.
Kudret narı (Momordica charantina), daha çok tropik iklimlerin bir meyvesi. Aslen kabakgiller familyasından. Asya ve Doğu Afrika’da kendiliğinden yetiştiği için oldukça revaçta. Pek kimse bilmese de Bursa ve Yalova çevresinde de yetiştiriliyor. Hamken yeşil ve olgunlaştıkça sarı-turuncu bir renk alan meyve, görüntüsü itibarıyla acayip elma olarak isimlendirmeyi tercih edenler de var, içindeki kırmızı çekirdeklerden dolayı nara benzetip kudret narı diyen de. Gördüğünüz gibi meyve hakkında o kadar bilgimiz yok ki illa bi şeye benzetme eğilimindeyiz. Meyvenin Türkçe bi adı bile yok. Kudret narı demeyi tercih ediyorum ben. Acayip elma diye isim mi olur zaten. Neyse isim tartışmasını bi kenara bırakalım da ne işe yarar ona bakalım.Kudret narı Helicobacter Pylori bakterisinin sayısını azaltarak aktivitesini baskılar ve üremesini engeller ki Helicobakter Pylori mide veya duedonuma yerleşip buralarda kronik enflamasyona neden olan bi bakteridir. Bu enflamasyon sonucu duedonum veya mide ülseri olabilirsiniz. İşte kudret narı ülserlerin oluşumunu engellemektedir. Yani bu sefer mide dostu diyebiliriz. Hep kalp olacak değil ya. İçinde barındırdığı bolca bulunan lutein ve likopenin antioksidan özellikleri sayesinde vücutta oluşmuş tümörlerin büyümesini engelliyor. Saint Louis Üniversitesi’nden Patoloji Profesörü Ratna B. Ray, kudret narının meme kanseri olan kişilerde hastalığın nüksetmesini önlemek için besinlerde bir katkı maddesi olarak kullanılabileceğini belirtmiştir. Kudret narı aynı zamanda çokça E vitamini ve protein sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor. Kudret narının bir diğer kullanım alanı ise cilt sağlığı ve ağrıların geçirilmesi. Zeytinyağı ile bekletilmiş kudret narını ağrıyan veya egzema, sedef gibi yara olmuş bölgeye sürüp bir bez ile sararsanız zaman içinde ağrılarınızın dindiğini ve yaralarınızın geçtiğini göreceksiniz. Ve tabi ki lif. Diyet lifi sayesinde bağırsak tembelliğini ortadan kaldırıyor. Bi de kudret narının aniden kan şekerini düşürme etkisi var. Hipoglisemi nedeniyle diyabet hastaları dikkatli kullanmalıdır.
Şimdi bu özelliklerini anlattığımıza göre geldik bu özelliklerden nasıl faydalanabileceğimize. Yani nasıl tüketebileceğimize. Doğrusu kudret narının insanı çok iştahlandıran bir tadı olduğunu söyleyemiyor yiyenler. Tadı acıymış. Ancak korkmayın onun da çözümü var. Bir adet kudret narının çekirdeklerini çıkardıktan sonra küçük parçalar halinde zeytinyağı dolu bir kavanozda bekletin. Birkaç hafta sonra günde 2 tatlı kaşığını geçmemek üzere tüketilebilir. Zeytinyağlı yiyemem diyorsanız aynı yöntemle zeytinyağı yerine bal da kullanabilirsiniz. Bu geleneksel olarak zaten macun yapımıdır. Hazır macun olarak da aktarda bulabilirsiniz.