PROBİYOTİKLER BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİR Mİ?

 Henüz tam anlamıyla canlı olduğuna bile emin olamadığımız çok çok küçük bir varlığın bile insan hayatını ne denli büyük bir ölçüde etkileyebildiğini gördüğümüz şu günlerde, yapabileceğimizin en iyisini yaparak kendimizi izole ediyoruz. Ancak bütün insanların aynı duyarlılıkta olmamasına ve SARS-CoV 2 virüsünün yayılım hızına dayanarak, virüsten mutlak kaçışın olmadığını ve eninde sonunda bize de bulaşacağını söyleyen bilim insanlarının sayısı günden güne artıyor. Bu virüsün insanı etkilemesi ya da etkilememesi konusunda uzlaşılan en önemli nokta şudur ki; bu virüs immün sisteminiz için bir test aslında. İmmün sisteminiz yani bağışıklığınız güçlüyse virüs bulaşsa da sizi etkilemiyor, güçlü değilse etkiliyor. O yüzden elimizden geldiğince önlem aldığımız şu günlerde yapmamız gereken bir şey daha var; immün sistemimizi güçlendirmek. Peki bunu nasıl başaracağız?

 

Her şeyin olduğu gibi immün sistemimizin de tükettiklerimizle kuvvetli bir ilişkisi vardır. Tükettiğimiz makro ve mikro besin ögelerinin hepsi doğrudan ya da dolaylı olarak immün sistemimize bir etkisi vardır, ancak bu yazımızın konusu olan probiyotiklerin biraz daha fazla. Bildiğiniz gibi probiyotik bakteriler bağırsaklarımıza yerleşerek sindirime önemli ölçüde yardımcı oluyor. Ama yapılan son çalışmalarda probiyotiklerin sadece sindirime değil, bağışıklığa da yardımcı olduğu gösterildi. İnsanın üst sindirim kanalı yani ağız, yemek borusu ve mide, asditelerinin yüksek olması nedeniyle bakterilerin yaşaması için pek elverişli dokular değildir. Bu yüzden probiyotik bakteriler buralarda yaşayamaz. Ancak probiyotik bakterilerin bu tip dokulardan geçip gitmesi bile arkasından gelecek bakteriler için bir avantaj sağlayacaktır. Çünkü bağırsaklara yerleşen ve homeostazı (iç denge) sağlayan probiyotik hücreler, immün sistem hücreleri ve bağırsak epitelinde bulunan ve lizozom organeli içerdiği için fagositoz yapabilen Paneth hücrelerinin çalışabilmesi için daha elverişli bir ortam sağlar. Ayrıca probiyotik bakterilerin immün sisteme bir diğer etkisi de patojen bakterilerin büyümesini engellemesidir.

 

Ancak probiyotik gıdaların tüketilmemesi gerektiği durumlar da vardır. Eğer pankreatit gibi akut ya da Chron hastalığı gibi kronik bir rahatsızlıktan bağırsağınızda artmış bir geçirgenlik varsa ve buna ek olarak bağırsağınızda bir inflamasyon meydana gelmişse, probiyotik gıdalardan uzak durmanız gerekir. Çünkü probiyotik bakteriler bağırsaklardaki epitel bariyerini geçecektirler ve inflamasyonu büyütmekten başka işe yaramayacaktır.

 

Kaynaklarım:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30673668
  2. https://www.scientificamerican.com/article/are-probiotics-safe-for-your-immune-system/