Patlamış Mısır Ne Kadar Sağlıklı?

Bazı yiyeceklerin özdeşleştiği özel anlar ve etkinlikler vardır. Mesela dünyanın çoğu yerinde olduğu gibi Anadolu’da da düğün denilince akla hemen düğün yemekleri gelir. Ya da bir cenaze varsa helva kavrulacağı aşikardır artık. Tabi ki bu gelenekler ve adetler toplumların inançlarına ve kültürlerine göre değişse de tüm dünyada değişmeyen alışkanlıklar da vardır. Örneğin film karşında patlamış mısır yemek tüm dünyada alışkanlık haline gelmiştir. Sinemada ya da evde olmanız fark etmez, o mısır patlatılacak çoğu insan için. Peki patlamış mısır ne kadar sağlıklı tam olarak biliyor muyuz? Veya az da olsa günlük değişimlerimize ne kadar ekleyebileceğimizi? İşte Beslendik’in bu sayfasının konusu patlamış mısır.

Mısır Nasıl Patlar?

Öncelikle mısırın nasıl patladığına bir göz atalım. Mısırın patlaması için mutfakta gerçekleşen ufak çaplı bir kimya deneyi desek yanlış olmaz herhalde. Aslında olay oldukça basit; her kuru mısır tanesi belirli katmanlardan oluşur.  Bu katmanlar en içteki embriyo yani tohum kısmı, tohumu besleyen bol nişastalı endosperm kısmı ve en dıştaki sert kabuk ya da kepek kısmıdır. Her kuru mısır tanesinin içinde de küçük bir damla su vardır.

Olayın gerçekleşmesini sağlayan ana kahraman da bu su damlasıdır. Çünkü mısır tanesi doğrudan ısıya maruz kaldığı zaman bu küçük su damlası buharlaşır ve dışarı çıkmak için kabuğa basınç uygulamaya başlar. Su buharının uyguladığı basınç yeterince güçlü olduğunda ise mısır içerden dışarı doğru patlar ve endospermdeki nişastalı kısım açığa çıkar.

Mısır tanesinin içindeki sıcaklıkla nişasta jelatin haline gelir. Kabuğun dışına çıktığında ise hızla soğur ve katılaşır. Böylece o bildiğimiz patlamış mısır görüntüsü oluşur. Patlamış mısırın orijinal rengi sarımtırak bir beyazdır ama tencereye konulan yağa ve baharatlara göre bu renk değişebilmektedir.

Patlamış Mısırın Besin Değerleri

Mısırın nasıl patladığından da anlayacağınız üzere patlamış mısırın çoğunluğu nişastadır. Yani ciddi ölçüde polisakkarit bir karbonhidrattır. Daha önceki mısır yazımızdan da hatırlayacağınız üzere mısır besin ögesi açısından zengindi. Patlamış mısırda ise mısır tanesinin yüksek ısıya maruz kalmasından bazı vitaminler ve mineraller tamamen yok olurken bazıları ise ciddi oranda azalır.

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) verilerine göre yağ kullanılmadan yani makinede ya da mikrodalgada patlatılmış mısırın 100 gramı 387 kkal’dir. İçeriğinde ise 13 g protein, 78 g karbonhidrat ve 5 g yağ bulunur. 100 g patlamış mısır günlük olarak; ¹

  • B1 vitamini ihtiyacınızın %7’sini,
  • Be vitamini ihtiyacınızın %12’sini,
  • B6 vitamini ihtiyacınızın %8’ini karşılar.

Bunun yanında patlamış mısır demir, magnezyum, fosfor, çinko, bakır, potasyum ve manganez minerallerini de içerir. Ayrıca patlamış mısırın içinde doğal olarak mısır tanelerinin kabukları da olduğu için lif oranı oldukça yüksektir. Öyle ki 100 g’da 15 g lif bulunur.

Diyette Patlamış Mısır Yenir Mi?

Diyette tabi ki ekmek değişimi yerine patlamış mısır tüketmek mümkündür. Ama sadece yağsız bir şekilde yapılmış patlamış mısırı. Ayrıca ekmeğin türüne göre birçok besin ögesini de alamayabilirsiniz de.

Sonuç olarak hiçbir besin bütün besin ögeleri ile birbirinin yerine geçemez. Ama yine de zayıflama diyetlerinde kalori bazlı değişimler yapabiliyoruz. Buna göre diyetlerde 1 dilim ince ekmek (25 g) yerine 1,5 kupa veya 2 küçük kase (12,5 g) patlamış mısır yenebilir.

Sonuç olarak yağsız ve az tuzlu ya da tuzsuz olarak patlatılan mısır iyi bir ara öğün olabilir.  Özellikle mısır tanelerinin endospermi içinde kaldığı için besleyicidir de. Ancak yine de karbonhidrat miktarı çok yüksektir ve sık tüketmek başta obezite olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilir.

 

Kaynaklarım:

  1. https://www.scientificamerican.com/article/explore-the-pop-in-popcorn/
  2. https://grpopcorn.com/blogs/news/how-is-popcorn-made-a-scientific-look-from-kernel-to-popped-corn#:~:text=As%20heat%20is%20applied%20to,crunchy%20stuff%20we%20call%20popcorn.
  3. https://www.healthline.com/nutrition/popcorn-nutrition-and-health