Gelecekteki Besinimiz Böcek Olabilir Mi?

Beslendik’in bu sayfasında gıdanın geleceğinden biraz bahsedelim istedim. Çünkü Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusu 2050 yılında yaklaşık 10 milyona, 2100 yılında yaklaşık 11.5 milyona ulaşacak.¹ Ve insanlığın şu anki protein kaynaklarına bakıldığı zaman bu işin böyle devam edemeyeceği aşikar. Çünkü dana, kuzu, tavuk ya da balık gibi hayvansal proteinlerin üretilmesi için çok fazla kaynak harcanmaktadır ve bu proteinler 10 milyon insanı doyuracak kadar geniş bir hacme sahip değildir. Sebze ve meyvelerden protein ihtiyacımızı karşılamaya çalışsak her kişinin günde ortalama 10 kg brokoli tüketmesi gerekir. Bu da neredeyse imkansızdır, çünkü ne Dünya’da brokoli yetiştirecek o kadar alan vardır ne de her insanın o kadar brokoliye erişimi. O zaman gelecekteki protein kaynağımız ne olabilir? Peki konum uzun böcek ile ilgisi ne? Gelin biraz konuşalım.

Gelecekteki Proteinimiz Böceklerden Gelebilir Mi?

Gelecekteki protein kaynağımızı arıyorsak kafamızı biraz aşağıya, toprağa eğmemiz gerekir. Çünkü ihtiyacımızı karşılayacak canlılar orada. Evet küçük hayvanlardan bahsediyorum, yani böceklerden. Şu anda dünya üzerinde 2 milyona yakın insan düzenli bir şekilde böcek türleri tüketiyor zaten. Bunun haricinde Batı ülkelerinde paketli gıdalara bulaşmış böcek kalıntılarını düşünürsek bu sayı daha da artıyor.

Böcek tüketmek çoğu insana tiksindirici gelse de aslında tükettiğimiz hayvanlardan pek bir farkı yok. Yediğimiz kırmızı et gibi gıdalardan daha fazla protein içeriyor. Ve ayrıca çok dar alanda on binlerce üretilebildiğinden ve çok kaynak tüketmediğinden çok daha sürdürülebilir. Yani kişisel duygularımızı bir kenara bırakırsak böceklere sandığımızdan daha çok ihtiyacımız var.

Böcek Çiftlikleri

Peki bu böcekler nerede yetiştirilecek? Pis mi temiz mi bilmemiz lazım. Dünyada hızla böcek yetiştirme çiftlikleri kurulmakta. Öyle ki çoktan fabrikalaşıp seri üretime geçen çiftlikler bile var.

Böcekler için optimum koşulların sağlandığı bir böcek çiftliği

Yukarıdaki fotoğrafta da gördüğünüz üzere böcekler gayet temiz ve teknolojik ortamlarda yetişmekte. O yüzden herhangi bir hijyen sorunu söz konusu değil.

Böceklerin uygun ortamda gelişip üremesi için ise gerekli her şey teknoloji yardımı ile sağlanmakta. Sıcaklık ve nemlilik ayarı için her teraryumda özel reseptörler bulunur.  Böceklerin besin ihtiyaçları için ise yaprak gibi doğal yemler kullanılmaktadır.

Böcekleri Nasıl Tüketeceğiz?

Peki işin esas kilit noktası; biz bu böcekleri nasıl tüketeceğiz? Merak etmeyin siz böcek tükettiğinizi fark etmeyeceksiniz bile. Yani öyle ekmeğin üzerine hamam böceği koyup yeme gibi bir durum söz konusu değil. Böcekler daha çok işlenip toz veya un halinde tüketime sunulacak. Bu sayede ister yemeğinize baharat gibi ekleyebilir isterseniz de böcek ununa gerekli eklemeleri yaparak sevdiğiniz hamur işlerini yapabilirsiniz.

2019 yılında İngiltere’de üretilen böcek unundan ekmek

Sonuç

Dünyadaki nüfus artışına bağlı olarak insanların nasıl beslenebileceği birçok otoritenin ve şirketin kafasını kurcalamakta. Sonunda da çözümü böceklerde bulmuş gibiler ki böcek üretimi ile bu  kadar ilgileniyorlar.

Hızla üreyebilmeleri ve sürdürülebilir olmaları açısından böcekler çok iyi bir tercih. Genel olarak böceklerin protein oranı çok yüksek olsa da türlerine göre bu oran değişebilmektedir O yüzden üreticiler protein oranı yüksek olan cırcır böceği, ipek böceği ya da çekirge gibi türleri tercih etmekte.